Site menu:

Šiluva

2024 m. kovo mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Sau    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Paieška

Šeimų šventė 2019

Šeštoji dekanato Šeimų šventė

Vis dar gajus stereotipas, kad katalikas ir džiaugsmas yra nesuderinamos priešybės. Šį stereotipą laužo Raseinių dekanato šeimų šventė „Pasaulio taika prasideda šeimoje“ su 2019 metams skirtu šūkiu „Nebijok!“, gegužės 11–12 dienomis vykusi Raseiniuose. Šventė organizuojama Raseinių dekanato pajėgomis jau šeštus metus iš eilės ir tapo gražia bei raseiniškių pamėgta tradicija. Šešios šventės ir kiekviena vis kitokia… Šių metų šventė prasidėjo šeštadienį vakare. Gerdos Lapinskaitės vadovaujamas Raseinių parapijos votyvos choras puikiai skambėjusiomis šlovinimo giesmėmis ir Sandros Maslauskienės skaitomais maldos intarpais pakylėjo klausytojų dvasią iš kasdienybės minčių, rūpesčių į Dievo artumą ir tarsi drąsino „Nebijok!“. Po to vykęs Kelmės Sakralinio teatro spektaklis-malda „Stovi Motina“ kiekvieno klausytojo širdį palietė muzika, giesmėmis, atvirais liudijimais ir paruošė širdis adoracijai prie Švč. Sakaramento. Per naktį švietę Raseinių bažnyčios langai liudijo, kad žmonės visą naktį meldėsi už savo, Raseinių parapijos, dekanato šeimas, jų rūpesčius, skaudulius.

Saulėtas sekmadienio rytas nuteikė puikiai šventei. Nuo ryto Maironio parke vykę parengiamieji darbai – scenos puošimas, jos paruošimas šv. Mišioms, dalyvių repeticijos – traukė belūkuriuojančių žiūrovų ir praeivių akis. Šiuolaikinės krikščioniškos muzikos grupės „Ruah“ po visą parką sklindančios šlovinimo giesmės padėjo žmonėms nurimti, susikaupti. Parko takeliais atėjusi kunigų ir patarnautojų procesija pradėjo iškilmingą šventųjų Mišių liturgiją. Jas aukojo keturi kunigai – Kauno kunigų seminarijos rektorius Ramūnas Norkus, Šiluvos šventovės (Apsireiškimo koplyčios) rektorius Darius Vasiliauskas, Raseinių dekanato dekanas Vytautas Paukštis, Raseinių parapijos vikaras Robertas Urbonavičius. Kalnelis ir pieva priešais sceną su altoriumi buvo pilni žmonių. Tą valandą parke tvyrojusi itin pakili nuotaika įkvėpė mintį, koks nuolankus, nuostabus yra Dievas, bylojantis mūsų dvasiai: „Jeigu jūs neateinate pas mane, tai pas jus ateinu Aš. Ateinu ten, kur esate, pas tokius, kokie esate“. O šv. Mišių tiesioginė transliacija per Marijos radiją sujungė visas Lietuvos šeimas bendrai maldai. Homiliją sakė kunigas-svečias Ramūnas Norkus. Joje išsakytos mintys apie santykius šeimoje – tarp vyro ir žmonos, tarp tėvų ir vaikų, tarp anūkų, vaikų ir senelių, apie pavyzdį, kurį vaikai nusineša į gyvenimą ir savo kuriamus santykius. Tikriausiai ne vienam mūsų skaudžiai dilgtelėjo širdį girdimi žodžiai ir pavyzdžiai. Šios mintys tebesklandė ore ir tada, kai kunigas pakvietė šv. Mišiose dalyvaujančias sutuoktinių poras susikibti rankomis ir ištarti vienas kitam santuokos įžadų atnaujinimo žodžius. Ar tai gali nejaudinti?

Po šv. Mišių dar neišbarstytą pakilią nuotaiką stengėsi palaikyti net iš Vilniaus atvykusi sakralinių šokių studija „Džiaugsmas“ su šokio spektakliu „Talita kum“. Šokio kalba išreikštas mus visus varginantis nerimas, kasdienybės šurmulys, suryjantis mūsų laiką, o tuo pačiu žudantis mūsų santykį su savimi ir su Aukščiausiuoju. Tačiau šokėjos įtaigia kūno kalba liudijo – Jis niekada mūsų neapleidžia. Jis mus vis kviečia, gaivina, prikelia, drąsina… Tik turim nebijoti Jo ieškoti ir į Jį kreiptis.

Ypač nuoširdžiai pasirodė šventės draugai, VšĮ „Vilties tako“ lankytojai (vadovė Irma Beliajavienė) ir Raseinių specialios mokyklos mokinys Kęstutis Milkus. Žiūrovai juos palaikė nuoširdžiomis šypsenomis ir plojimais.

Prisimenant popiežiaus Pranciškaus piligrimystę Lietuvoje, Mišių dalyviams buvo dalinamos knygutės su popiežiaus vizito Lietuvoje pasakytomis kalbomis, kurias nupirko Raseinių parapija. Šventėje dalyvavo ir Marijos radijo savanoriai, su kuriais buvo galima pabendrauti. O „Artumos“ leidyklos darbuotojai atvežė popiežiaus Pranciškaus katechezių rinkinius šeimoms, kad turėtume ką skaityti, mokintis ir augti.

Šeimų šventėje savo vietą ir veiklų-veiklelių turi ne tik suaugusieji, bet ir vaikai. Dar prieš prasidedant šv. Mišioms ir koncertui vaikai su floristės Kristinos ir savanorių komanda statė, lipdė, piešė, spalvino kartoninius namelius. Net porą savaičių iki šventės Raseinių dekanato vaikai buvo paraginti gaminti linksmus, originalius namelius. Šventės dieną nameliai tam paskirtoje vietoje „susibūrė“ į „Laimingų žmonių miestą“. Be veiklos nebuvo ir batutai. Visi vaikai galėjo pasidžiaugti šia pramoga net po keletą kartų – organizatorių rūpesčiu ir UAB „Helanas“ paramos dėka batutai buvo nemokami. Vaikams bendrystę ir žaidimus siūlė Raudonojo kryžiaus dienos užimtumo centras bei Meno mokyklos mokomojo teatro „Svajoklis“ aktoriai“, žaidimų laboratorija „Mylimukas Vukis“. Vaikai ypač laukė kasmet vykstančio „Mildutės 365 m bėgimo“. Sandra, Mildutės mama, kviesdama dalyvauti simboliniame draugystės bėgime, liudijo: „Dėkodama Dievui už dovaną, kuri prieš devynerius metus gimė mūsų šeimoje, drąsinu ir kitas šeimas, kuriose auga vaikai, turintys negalią, pavesti savo rūpesčius Jėzui, neužsiverti, nekaltinti, nesigėdyti. O 365 metrai – simbolis metų rato, rūpesčių ir meilės kupinų dienų.“ Vyresni ir mažesni, savomis kojomis ir kūdikių vežimėliuose, greičiau ir visai lėtai – dalyviai bėgo ratą parko takeliais pro taip raseiniškių mylimas lūšis.
Kas laimėjo? Spėkit… Žinoma, kad draugystė!

Šeimos buvo kviečiamos įsiamžinti prie fotosienelės, kur darbavosi fotografė-savanorė Rusnė Barčaitė. Viso nuotraukos dalyvauja mini konkurse „Mano laiminga, mylinti šeima“ ( balsavimas vyksta iki birželio 13 d. savaitraščio „Alio, Raseiniai“ FB paskyroje).

Nuostabiai skambančiomis giesmėmis, dainomis raseiniškius toliau džiugino šiuolaikinės krikščioniškos muzikos grupės „Ruah“ muzikantai. Renginį užbaigė muzikantų ir šokių grupės bei visų mūsų žodžiais, melodija, judesiais „sukalbėta“ malda „Tėve mūsų“. Norisi tikėti, kad renginys kiekvieną širdį palietė, padrąsino, pradžiugino ir leido visiems pasibūti, pasimėgauti toje išgyventoje Dievo ir mūsų bendrystėje. Jau ir pasibaigus renginiui žmonės dar neskubėjo skirstytis. Visų kalbintų nuomone, šv.Mišios parke buvo nuostabi mintis, palaiminta Viešpaties nuostabiu oru. Kad tik daugiau tokių ramių, šviesių švenčių Raseiniuose būtų…

Nuoširdžiausiai dėkojame šventės geradariams:
pagrindinis rėmėjas – Lietuvių Katalikų Religinė Šalpa,
Raseinių rajono savivaldybė, Raseinių kredito unija Kreda, Norfos paramos fondas,
UAB ,,Litspin“, UAB ,,Danspin“, UAB ,,Raseinių statyba“, UAB ,,Vidmeda“, UAB ,,Naftrus“,
UAB ,,Brosta“, UAB ,,Julisa“, IĮ ,,Geležinis tiltas“, IĮ ,,Vasiukai“, IĮ ,,Viskas jūsų šventei“, Šeimos kepykla ,,Laugena“, UAB ,,Helanas“, UAB ,,Renorapa“, Romaldas Zubiela,
UAB ,,Pieno žvaigždės“, D. Adomavičiaus vairavimo mokykla.          

                      Renginio draugai, partneriai, bičiuliai: UAB Raseinių komunalinės paslaugos,
UAB Raseinių vandenys, Raseinių pagalbos šeimai namai, Raseinių meno mokyklos teatras „Svajoklis“, Raseinių Raudonojo Kryžiaus vaikų dienos užimtumo centras, VšĮ Vilties takas,
žaidimų laboratorija ,,Mylimukas Vukis“.

Šventės organizatoriai: Raseinių Švenčiausios Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų parapija,
Raseinių rajono kultūros centras ir Raseinių miesto seniūnija.

Nuotraukų autoriai: Audrius Norkus, Irena Dambrauskaitė, Kęstutis Užemeckas, Milda Bertulytė

Komentarai uždrausti.